Altcoins – alla kryptovalutor som inte är bitcoin.

Bitcoin – en slags kryptovaluta med huvudsyftet att möjliggöra valutaöverföringar online utan inblandning av en tredje part.

Blockkedja – blockchain på engelska – ett system där en databas kan lagras i många kopior, en på varje dator, och skapa ett icke-hierarkiskt nätverk. Denna teknik används bland annat för fildelning, chattar och kryptovalutor.

Ethereum – världens näst största kryptovaluta.

Halvering – en av de viktigaste funktionerna för att reglera bitcoinproduktionen. I dag finns omkring 18,5 miljoner bitcoins men de kommer att fortsätta att produceras tills det finns 21 miljoner. Ungefär vart fjärde år halveras mängden bitcoins som produceras per block, så att produktionstakten minskar och inflationen regleras. Detta kallas för en halvering och kan i takt med att efterfrågan ökar också innebära att värdet på en bitcoin höjs.

Fiat – De traditionella valutorna som kronor, dollar och euro, som regleras av en centralbank.

Fomo – fear of missing out – alltså ”rädslan för att missa något” på engelska nämns ofta som en stor anledning till att folk köper bitcoins. Man resonerar att man hellre blir av med ett par tusenlappar på att se bubblan spricka än att sitta tomhänt och se valutan fortsätta att stiga i värde.

Hodl – när man sparar i kryptovalutor på lång sikt, aldrig säljer och ser varje dipp i värde som en möjlighet att investera mer. Ursprungligen en felskrivning av ordet ”Hold”.

Kryptovaluta – en digital valuta

Mining – att generera, eller ”bryta” bitcoins. Detta gör man genom att en dator löser en avancerad krypterad ekvation. I takt med att fler bitcoins skapas blir ekvationerna mer avancerade, vilket innebär att man behöver specialdatorer och mer ström för att kunna skapa nya block av kryptovaluta. I dag genereras en ny bitcoin omkring var tionde minut.

Proof of stake (POS) / proof of work (POW) – ett certifikat som bitcoinbrytare – miners – använder för att kunna skapa nya bitcoins. POW kräver så mycket energi att miners i slutändan måste sälja sina genererade bitcoins för att kunna betala för produktionsdriften. POS ger resurser att bryta kryptovalutor med baserat på hur många mynt minern äger.

NFT – non-fungible tokens – går att jämföra med kryptovalutor men handlar snarare om att man köper rättigheterna till konstnärliga verk som till exempel korta filmsnuttar. I mars såldes till exempel världens första Twitterinlägg från 2006 som en NFT för motsvarande 24,6 miljoner kronor. En NFT-fil är helt unik och innehåller bland annat metadata från inlägget och en digital signatur från dess skapare.

Paper hands – nedsättande bland kryptoinvesterare om sparare som säljer så fort kursen går ner.